Tags

, , , , , , , , ,

 

Ελπίζω να μην σε απογοητεύσω αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι ο τίτλος ήταν παραπλανητικός και δεν πρόκειται να μιλήσω για τίποτα που να έχει να κάνει με σεξ ή κάτι άλλο τολμηρό. Ναι, είναι Παρασκευή, το ξέρω, πάει με τη μέρα αλλά αυτή είναι μια στήλη ομορφιάς και εμείς είμαστε καθώς πρέπει κορίτσια, οπότε δεν επιτρέπεται. Πάντως, ορκίζομαι ότι το θέμα μας σήμερα είναι από χρήσιμο έως και αποκαλυπτικό και θα δεις τα οφέλη του αμέσως, χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις να γνωρίσεις τον επόμενο φέρελπι νέο για να εξασκήσεις πάνω του τα νεοαποκτηθέντα σου ταλέντα ως θερμή γυναίκα (μην σου πω ότι -όπως πάντα- μπορεί το σημερινό θέμα να σε διευκολύνει να γνωρίσεις τον εν λόγω νέο). Αλλά αρκετά με τον πρόλογο. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για τον τόνο της επιδερμίδας σου και συγκεκριμένα για τους υπο-τόνους της (undertones).

Η παραδοσιακή μέθοδος διαχωρισμού των αποχρώσεων της επιδερμίδας, για πολλά χρόνια περιοριζόταν στο «ανοιχτή», «μεσαία» και «σκούρα». Αυτή η μέθοδος είναι αντίστοιχη με το να περιγράφεις ένα φόρεμα στην κολλητή σου λέγοντας απλά «μίνι», «ως το γόνατο» ή «μάξι». Δηλαδή, δεν λέει και πολλά. Γιατί, εκτός από το πόσο σκούρα ή πόσο ανοιχτή είναι μια επιδερμίδα (πράγμα που φυσικά περιλαμβάνει περισσότερους από 3 τόνους), συγχρόνως έχει και τους υπο-τόνους που λέγαμε. Μπορεί να έχει «θερμούς» (warm), «ψυχρούς» (cool) ή πιο σπάνια να μην έχει υπο-τόνους, δηλαδή να είναι ουδέτερη (neutral). Οι υπο-τόνοι είναι υπεύθυνοι για το αν είσαι θερμή ή ψυχρή.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό; Ω, καθόλου μωρέ, τίποτα, απλά σε βοηθάει να διαλέγεις τα σωστά χρώματα για σένα, δηλαδή αυτά που σου πάνε, π.χ. στις εξής εφαρμογές:

  • Ρούχα
  • Μαλλιά
  • Μακιγιάζ
  • Κοσμήματα
  • (ακόμα και) Νυφικό!

Ε, τελικά, ίσως είναι λιγουλάκι σημαντικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς της επιστήμης του χρώματος (σοβαρά, υπάρχουν τέτοιοι), όλοι οι άνθρωποι χωριζόμαστε σε θερμούς και ψυχρούς -με κάποιους τυχερούς που βρίσκονται ενδιάμεσα. Οι θερμοί τύποι έχουν ροδακινί ή κίτρινους υπο-τόνους στην επιδερμίδα τους, πράγμα που σημαίνει ότι τα ζεστά χρώματα τούς φωτίζουν. Οι ψυχροί τύποι έχουν ροζ ή γαλάζιους υπο-τόνους, που σημαίνει ότι τους κολακεύουν τα ψυχρά χρώματα. Τα σωστά χρώματα φωτίζουν την επιδερμίδα και την κάνουν να φαίνεται πιο ομοιόμορφη και ενώ οι λάθος αποχρώσεις σε κάνουν να φαίνεσαι χλωμή και/ ή τονίζουν τις ατέλειες.

Αλλά ας δούμε τι τύπος είσαι εσύ. Κάνε αυτό το τεστ σε φυσικό φως ημέρας, τελείως άβαφτη, μπροστά στον καθρέφτη (και χωρίς να φοράς μακρυμάνικο και ζιβάγκο, δείξε λίγο δερματάκι).

 

TEST

1. Κοίτα το εσωτερικό του καρπού σου (μιλάω για το χέρι σου). Τι χρώμα είναι οι φλέβες σου;

Α. Κάπως μπλε

Β. Κάπως πράσινες

Γ. Δεν βλέπω φλέβες, δεν έχω σφυγμό, νομίζω ότι είμαι κλινικά νεκρή.

2. Βάλε μια πορτοκαλί πετσέτα στα μαλλιά σου ή φόρα ένα πορτοκαλο-ροδακινί μπλουζάκι (δηλαδή σομόν ή κοραλλί), ή έστω κράτα κάτι πορτοκαλί δίπλα στο πρόσωπό σου και κοιτάξου στον καθρέφτη. Πώς είσαι;

Α. Το χάλι μου, φαίνομαι άρρωστη.

Β. Θεά, κάνει την επιδερμίδα μου να λάμπει.

Γ. Ήταν καρότο και το έφαγα.

3. Βάλε λευκή πετσέτα ή κράτα μια σελίδα Α4 δίπλα στο πρόσωπό σου ή φόρα ένα ολόλευκο T-shirt. Πώς είσαι;

Α. Μια χαρά, κάπως απαλύνονται και οι μαύροι κύκλοι.

Β. Χάλια. Το δέρμα μου φαίνεται θαμπό, κουρασμένο και σαν να ‘χω ίκτερο.

Γ. Έφτιαξα μια σαΐτα. Γιούπιιιιιιιι!

4. Βάλε ένα χρυσό βραχιόλι στο ένα σου χέρι (κι απ’ το Accessorize καλό είναι) κι ένα ασημένιο στο άλλο. Αν δεν έχεις, βάλε πάνω στα χέρια σου οτιδήποτε χρυσό και ασημί. Ποια απ’ τις δύο αποχρώσεις «ζωντανεύει» το δέρμα σου;

Α. Το ασημί

Β. Το χρυσό

Γ. Δεν έχω ιδέα αλλά έχω ένα με χάντρες που μου πάει πολύ, μας κάνει;

5. Όταν πρωτοβγείς στον ήλιο το καλοκαίρι χωρίς αντηλιακό, τι γίνεται;

Α. Κοκκινίζω απ’ το πρώτο δεκάλεπτο και μετά κάνω εγκαύματα β’ βαθμού.

Β. Αν αποφύγω μεσημεριανές ώρες, το πολύ-πολύ να κοκκινίσω λίγο αλλά μετά μαυρίζω.

Γ. Εγώ τα καλοκαίρια γυρίζω την Ευρώπη με ωτο-στόπ.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (διάβασέ τα όλα για να καταλάβεις τις διαφορές)

Αν συγκέντρωσες περισσότερα Α, είσαι COOL!

Οι υπο-τόνοι της επιδερμίδας σου είναι ψυχροί. Μοιάζεις με ξανθιά πριγκίπισσα με ροζ μάγουλα και γαλανά ματάκια ή με τη Χιονάτη με πορσελάνινη επιδερμίδα κι εβένινα μαλλιά. (ΟΚ, έτσι θα έμοιαζες αν ήσουν χαρακτήρας της Disney, αν όχι, σκέψου κάτι πιο ρεαλιστικό). Μπορεί να το έχεις παρατηρήσει, μπορεί και όχι, αλλά σου πάνε τα ψυχρά χρώματα όπως ροζ, φούξια και καθαρό κόκκινο αντί για πορτοκαλί, ροδακινί και κοραλλί, μπλε και γαλάζιο αντί για πράσινο και λαδί, βιολετί αντί για μπορντό, όλοι οι τόνοι του γκρι αντί για ζεστά καφέ και ολόλευκο του χιονιού αντί για ιβουάρ. Από μέταλλα, το ασήμι και ο λευκόχρυσος αντί για χρυσό. Όλα αυτά, εννοείται ισχύουν και για ρούχα αλλά και για μακιγιάζ. Αν ανοίξεις τα μαλλιά σου προτίμησε ψυχρές αποχρώσεις λίγο προς το σαντρέ, και απόφυγε τα χάλκινα που κιτρινίζουν. Επίσης, θεωρητικά κολακεύει το μαύρο-μπλε και το κατακόκκινο ρουμπινί (παρόλο που δεν τα συνιστώ γιατί είναι κάπως επικίνδυνες αποχρώσεις με συχνά καταστροφικές συνέπειες. Πάντως, αν είσαι ολόλευκη με τέλειο δέρμα και γαλάζια μάτια, γιατί όχι;)

Αν συγκέντρωσες περισσότερα Β, είσαι HOT!

Ναι λοιπόν, είναι γεγονός. Είσαι θερμή γυναίκα. Μοιάζεις με φλογερή μεσογειακή θεά, με λατίνα καλλονή, τύφλα να ‘χει η JLo, η Eva Mendes και η Monica Bellucci. Δεν πιάνουν μπάζα μπροστά σου. (OK, ίσως υπερβάλλουμε λίγο). Αλλά και πάλι, σε αντίθεση με ό,τι είπαμε για τις ψυχρές επιδερμίδες, εσένα σου πάει το κοραλλί και δεν βλέπεις την ώρα να ‘ρθει το καλοκαίρι και να το βάλεις «να δείξει» πάνω στο ηλιοκαμμένο σου δέρμα, όπως και το πρασινο-τιρκουάζ, το χρυσό, το μπρονζέ και το μπεζ της άμμου. Το χειμώνα βολεύεσαι με σοκολατί, κυπαρισσί και ροζ -το οποίο μπορεί να δουλέψει πολύ ωραία αν είναι κάπως θερμό, δηλαδή έχει μια ιδέα ροδακινί σε αντίθεση π.χ. με το ροζ της Barbie που ‘χει μέσα αρκετό μπλε. Τα μαλλιά σου δείχνουν φυσικά στο ζεστό καστανό-σοκολατί, κολακεύουν οι καραμελέ και χρυσές ανταύγειες αλλά το ξανθό σαντρέ σε κάνει να μοιάζεις σαν νεκρή. Τα κοσμήματά σου είναι 24 καρατίων, κι αν παντρεύεσαι φέτος, πες όχι στο ολόλευκο νυφικό και διάλεξε ιβουάρ.

Αν συγκέντρωσες περισσότερα Γ, είμαι αναποφάσιστη!

Χμμμ… *σε κοιτάζω με καχύποπτο βλέμμα*… Δεν είμαι λοιπόν διόλου σίγουρη για σένα, καθότι υπάρχουν δύο τινά:

1) Σου πάνε όλα ανεξαιρέτως άρα είσαι από τις λίγες τυχερές με ουδέτερη επιδερμίδα που φοράνε ό,τι βρουν μπροστά τους και είναι εξίσου καλές. (Αν επίσης δεν έχεις κυτταρρίτιδα, να ξέρεις ότι απλά σε μισώ. Χωρίς παρεξήγηση).

2) Δεν το ‘χεις πολύ με τα τεστ, ούτε με την παρατήρηση, ούτε με το στάιλινγκ. Έχεις Σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής και γενικά φοράς ό,τι βρεις μπροστά σου όχι επειδή ντε και καλά σου πάει, αλλά γιατί «ωχ μωρέ δεν βαριέσαι τώρα…». (Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί διαβάζεις ακόμα αυτό το κείμενο). Παρόλα αυτά, αν μόλις αποφάσισες ότι θέλεις να αρχίσεις να μοιάζεις με «κοπελίτσα» και μάλιστα στις επόμενές σου διακοπές δεν θα πας για ελεύθερο camping αλλά σκέφτεσαι να κλείσεις ΚΑΙ δωμάτιο, βάλε μια φίλη (που εμπιστεύεσαι) ή τη μαμά σου να σου κάνει ξανά το τεστ.

Σημείωση: Το τεστ γίνεται και με τα ανάποδα χρώματα, για παράδειγμα, στην ερώτηση 2, μπορείς να φορέσεις ροζ μπλουζάκι αντί για πορτοκαλί και να κρίνεις το αποτέλεσμα ή φοράς κι απ’ τα δύο και συγκρίνεις. Η Elizabeth Taylor, στη θρυλική και αυθόρμητη φωτογράφιση του 1965 (η οποία επαναλήφθηκε κάπου 30 χρόνια μετά αλλά τη δεύτερη φορά η Liz ήταν με φουλ μακιγιάζ), προφανώς έκανε το τεστ με μια ροζ πετσέτα. Επίσης προφανώς είναι ψυχρή.

Μην σε μπερδεύει το ότι είναι μαυρισμένη, είναι 100% ψυχρή!

Μην σε μπερδεύει το ότι είναι μαυρισμένη, είναι 100% ψυχρή!

 

Παραθυράκι

Οι κανόνες δεν ισχύουν στην περίπτωση που σε χαρακτηρίζουν τα εξής:

Α) Είσαι απ’ αυτές που βάφονται ακόμα και για να κατεβάσουν τα σκουπίδια, που κοιμούνται βαμμένες όταν είναι με καινούριο γκόμενο και που γενικά θεωρούν ότι «καλύτερα να με δει νεκρή παρά άβαφτη.

Β) Όταν βάφεσαι καλύπτεις κάθε εκατοστό επιδερμίδας ως το λαιμό και σχεδιάζεις τα πάντα απ’ την αρχή, σαν ζωγράφος μπροστά σε λευκό καμβά.

Γ) Το πραγματικό χρώμα το μαλλιών σου έχει χαθεί στα βάθη του παρελθόντος και ούτε που το θυμάσαι.

(Εγώ ανήκω σε όλα τα παραπάνω και άρα βάζω ό,τι θέλω. Μουά χα χα χα χα!)