Tags

, , , , , , , , , , ,

Πώς θα βγεις Θεά στις χριστουγεννιάτικες φωτό

Όπως θα έχεις προσέξει, κόντρα στις προβλέψεις, ΔΕΝ ήρθε το τέλος του κόσμου. Πράγμα που σημαίνει ότι από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα Χριστούγεννα αναμένεται να εορταστούν κανονικά, δηλαδή με χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα πάρτι, γεύματα με οικογένεια, δείπνα με φίλους, γαλοπούλες, σαμπάνιες, μελομακάρονα κι όλα αυτά τα ευχάριστα και εορταστικά.

Πολύ ωραία όλα αυτά. Μόνο που, σε όλα αυτά τα κοινωνικά γεγονότα, ο κόσμος έχει μια κακή συνήθεια: να τραβάει φωτογραφίες σαν αδίστακτος παπαράτσι, εκεί που δεν το περιμένεις. Να σε αναγκάζει να ρουφάς κοιλιά μετά από 5 πιάτα, να καταπίνεις τη μπουκιά σου στα γρήγορα και να χαμογελάς αδέξια και τελείως απροετοίμαστη, ελπίζοντας να μην σου έχει φύγει όλο το κραγιόν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δυο μέρες μετά ανεβάζει και τις εν λόγω φωτογραφίες στο facebook και, το πιο σατανικό όλων, χωρίς να σε ρωτήσει, σε κάνει και tag!

Οπότε, ενώ εσύ πίνεις ανέμελα τη ζεστή σοκολάτα σου, μασουλάς κουραμπιέ και βλέπεις τα «Χριστούγεννα του Μίκυ» στην τηλεόραση, παράλληλα γίνεται της μουρλής στο προφίλ σου από σχόλια σε φωτογραφίες όπου έχεις βγει με γκριμάτσα «με-τύφλωσε-το-φλας», τρία τριπλοσάγονα, σπανάκι ή κραγιόν στο δόντι και με μια γυαλάδα στη μούρη που θυμίζει πετρελαιοκηλίδα (τι είπα τώρα για πετρέλαιο και μου ήρθε μια νοσταλγία θαλπωρής).

Με λίγα λόγια, έφαγες ήττα (όπως λέμε βασιλοπ-ηττα). Ήρθε η ώρα λοιπόν να βάλουμε τέλος στην τυραννία των μη-ευπρόσδεκτων tag, ειδικά από γνωστές μας που θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα, και που ορκίζονται: «μα τι λες βρε κουτό, αφού είσαι μια χαρά!»

Περνάμε λοιπόν στην επίθεση και ξεκινάμε από την προετοιμασία…

Πρόβλημα: Στις φωτογραφίες το δέρμα μου φαίνεται πιο χάλια απ’ ό,τι είναι, με κοκκινίλες, πανάδες, ατέλειες.

Λύση: Αν είναι να πας κάπου όπου υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να φωτογραφηθείς, άπλωσε λίγο μέικαπ, ίσως αραιωμένο με λίγη κρέμα αν δεν χρειάζεσαι κάλυψη, σε *όλο* το πρόσωπο. Ακόμα αν έχεις δέρμα χωρίς ιδιαίτερες ατέλειες, θα δείχνει πιο υγιές και πιο ομοιόμορφο. Αν η επιδερμίδα σου είναι σχεδόν τέλεια, βάλε τουλάχιστον μια κρέμα με χρώμα ή μια BB Cream (υπάρχουν σε κάθε μάρκα, από Garnier μέχρι Dior) και λίγο κονσίλερ όπου χρειάζεται (στο χρώμα του δέρματος). Αν πάλι έχεις ανάγκη από κάλυψη, διάλεξε ένα μέικαπ πιο σταθερό και παχύρευστο όπως το Double Wear της Estée Lauder ή το Teint Idole Ultra της Lancôme ή το MAC Studio Fix Fluid και άπλωσέ το καλά, σβήνοντας τουλάχιστον ως στη μέση του λαιμού. Γενικά, να θυμάσαι ότι το μακιγιαρισμένο δέρμα «γράφει» καλύτερα στο φακό.

Πρόβλημα: Πάντα βάζω μέικαπ αλλά η φάτσα μου βγαίνει κάτασπρη και μοιάζω με τον Κάσπερ το φαντασματάκι!

Λύση: Παρόλο που καλά κάνεις και βάζεις βάση, το φλας της φωτογραφικής μηχανής έχει την κακή συνήθεια να κάνει τα συστατικά του δείκτη προστασίας SPF του φον ντε τεν να αντανακλούν στο φακό, με αποτέλεσμα το πρόσωπό σου να εμφανίζεται λευκό, ενώ ο λαιμός και το ντεκολτέ σου έχουν άλλη απόχρωση. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι ή να φοράς μέικαπ χωρίς SPF, ή να απλώνεις λίγο μέικαπ και στα εκτεθειμένα σημεία (λαιμός, ντεκολτέ, ώμοι, εξαρτάται από το τι φοράς), ή –και αυτό προτείνω εγώ- να περνάς σε όλα στο τέλος μια ιδέα μπρόνζερ που θα σε κάνει να δείχνεις ομοιόμορφη.

Πάντως, τα Make Up For Ever (Sephora) έχουν τη σειρά HD (High Definition) ειδικά για photo-friendly καταστάσεις, ενώ το Face & Body των MAC είναι παλιό αγαπημένο στο χώρο των επαγγελματιών make-up artists και φωτογραφίζεται άψογα.

Πρόβλημα: Όχι απλά βάζω μέικαπ αλλά βάζω και κονσίλερ για λάμψη κάτω απ’ τα μάτια, αλλά στις φωτογραφίες μοιάζω με πάντα, σε ανάποδο!

Λύση: Πράγματι, το «Αντίστροφο Πάντα», είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις φωτογραφίες (ακόμα και σελέμπριτις) και πάλι έχει να κάνει με το φλας της κάμερας. Αλλά δεν φταίει μόνο αυτό! Η δυναστεία των άπειρων προϊόντων που ξεφύτρωσαν μετά το εικονικό Touche Éclat του Yves Saint Laurent έχει καταδυναστεύσει τις απανταχού αθώες κορασίδες που είχαν την ατυχία να έχουν μαύρους κύκλους, δίνοντάς τους την ψευδή πεποίθηση ότι αυτό είναι το σωστό προϊόν γι’ αυτές. Λάθος. Αν έχεις μαύρους κύκλους, θα τους καλύψεις είτε με μέικαπ ή αν αυτό δεν φτάνει, με κανονικό κονσίλερ που είναι σχεδιασμένο για κάλυψη και όχι για λάμψη. Αν, μετά το κονσίλερ θες λίγη έξτρα λάμψη, μπορείς να απλώσεις *ελάχιστο* από το χαριτωμένο αυτό το προϊόν. Επαναλαμβάνω, ελάχιστο. Γιατί αλλιώς καταλήγεις με άσπρους κύκλους κάτω απ’ τα μάτια, πράγμα που δείχνει τελείως μα τελείως κουλό και ανήκει στο ζωολογικό κήπο.

Πρόβλημα: Ενώ στην πραγματικότητα δεν έχω λιπαρό δέρμα και σπάνια γυαλίζω, στις φωτογραφίες βγαίνω σαν να έκανα μακροβούτι μέσα στη σαλάτα.

Λύση: Δεν νοείται ότι θα κάνεις όλα τα προηγούμενα βήματα και δεν θα απλώσεις μετά πούδρα, έστω και μόνο στο κέντρο του προσώπου, δηλαδή μέτωπο-μύτη-πιγούνι. Ούτε να το σκέφτεσαι! Προτείνω να χρησιμοποιείς διάφανη πούδρα σε σκόνη αλλά αν δεν την συμπαθείς, τα MAC έχουν την εκπληκτική Blot Powder σε κόμπακτ που μπορείς να την πάρεις και μαζί σου και να κάνεις ρετούς όποτε θες. Αν παρόλα αυτά έχεις γενικά πολύ λιπαρό δέρμα και θες να είσαι σίγουρη ότι δεν θα καθρεφτίζεται ο κόσμος στο μάγουλό σου κατά τις 3 το πρωί, έχω ένα μοναδικό tip για σένα. Πήγαινε στο φαρμακείο και πάρε Γάλα Μαγνησίας (ναι, το απλό). Αφού βάλεις τις κρέμες σου αλλά πριν απλώσεις μέικαπ, ανακίνησε λίγο το μπουκάλι με το Γάλα Μαγνησίας, βάλε λίγο σε ένα βαμβάκι και άπλωσε απαλά με ταμποναριστές κινήσεις, χωρίς να τρίβεις. Μόλις στεγνώσει, συνέχισε με το μακιγιάζ. Δεν θα γυαλίζεις απόψε, εγγυημένα.

Πρόβλημα: Τα έχω κάνει όλα και το πρόσωπό μου φαίνεται άτονο / τα χαρακτηριστικά μου «χάνονται».

Λύση: Αν ακολούθησες τα προηγούμενα βήματα, η επιδερμίδα σου οφείλει να είναι χολιγουντιανών προδιαγραφών. Παρόλα αυτά, όταν έχουμε απλώσει τη βάση μας σωστά, συμβαίνει οι φυσικές σκιάσεις του προσώπου να «σβήνονται», γι’ αυτό χρειάζεται να τις επανατοποθετήσουμε. Ο τρόπος να το πετύχουμε είναι ο εξής.

Βήμα 1ο: Με σκιάσεις-κοψίματα (contouring) στα βαθουλώματα των παρειών, στα πλάγια της μύτης και κάτω από τη γραμμή του πιγουνιού. O πιο απλός τρόπος είναι με ένα ματ μπρόνζερ ή μια λίγο πιο σκούρα από την επιδερμίδα μας πούδρα, σε κόμπακτ. Ιδανικό προϊόν είναι το Benefit Hoola (Sephora) που δεν «πορτοκαλίζει» καθόλου.

Βήμα 2ο: Με φως, δηλαδή λάμψη (highlighting), εφαρμόζοντας μια πιο ανοιχτόχρωμη από την επιδερμίδα μας και πιθανώς ελαφρώς ιριδίζουσα πούδρα στα σημεία ακριβώς κάτω από το φρύδι, ακριβώς πάνω από το ρουζ, δηλαδή στην κορυφή των ζυγωματικών, κατά μήκος στο κέντρο της μύτης και αν θέλουμε ακριβώς πάνω απ’ τα χείλη. Είτε κάνουμε τα παιχνιδάκια με τις σκιάσεις και το φως είτε όχι, πάντα αλλά ΠΑΝΤΑ φοράμε ρουζ, ακόμα κι αν αυτό είναι σε ανεπαίσθητο ανοιχτό καραμελέ, αλλιώς θα είμαστε σαν ζόμπι και η Άγια Νύχτα θα μετονομαστεί σε Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών.

Σημαντικό: Προσοχή με τα προϊόντα που περιέχουν glitter. Ναι, δίνουν μια εορταστική πινελιά και ναι ο φακός τα λατρεύει, αλλά επίσης τα κάνει να γυαλίζουν στο δεκαπλάσιο, άρα περιόρισέ τα μόνο π.χ. στο κέντρο του κινητού βλεφάρου και ΟΧΙ στα μάγουλα!

Πρόβλημα: Τι να κάνω με το υπόλοιπο μακιγιάζ μου;

Λύση: Για τα μάτια και τα χείλη, λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω αλλά θα σου πω να ανατρέξεις σε άλλα άρθρα, γιατί αλλιώς το συγκεκριμένο θα μας πάρει μια αιωνιότητα. Μερικά γρήγορα tips γιατί σε συμπαθώ: Οι έντονα χρωματιστές σκιές, αν δεν είναι επαγγελματικά βαλμένες, έχουν τον κίνδυνο να φαίνονται ελαφρώς αστείες στις φωτογραφίες. Ρίσκαρέ το δοκιμάζοντάς τις μόνο αν έχεις εξασκηθεί και είσαι σίγουρη ότι το ‘χεις. Αν δεν είσαι, τότε τα σκούρα σοκολατί με μια ιδέα χρυσού αν το συνολάκι που φοράς είναι σε θερμά χρώματα και τα σκούρα γκρι με μια ιδέα ασημί αν είσαι ντυμένη στα ψυχρά, είναι σίγουρες και δοκιμασμένες επιλογές. Αν πάλι φόρεσες μαύρα και θες να βάλεις κόκκινο κραγιόν, μια σαμπανί σκιά με έντονο eye liner είναι ο κλασικός all-time-chic συνδυασμός. Σε κάθε περίπτωση, γύρισε τις βλεφαρίδες σου με το ειδικό ψαλίδι και βάλε μπόλικη μάσκαρα (ή ακόμα καλύτερα, φόρεσε ψεύτικες).

Πρόβλημα: Ωραία, φεύγω απ’ το σπίτι μου μια κούκλα. Αλλά για πόσο;

Λύση: Για να βεβαιωθείς ότι θα παραμείνεις έτοιμη για zoom-in καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, ακολούθησε τα παρακάτω tips:

1)     Προτείνω να ΜΗΝ πιεις κόκκινο κρασί. Θα κάνει τα χείλη σου και ίσως τα δόντια σου να «βάψουν» και αν χαμογελάσεις σε φωτογραφία, θα φανεί.

2)     Μόλις φας, πήγαινε τσέκαρε στο μπάνιο αν έχεις σπανάκι (ή αγριογούρουνο) στο δόντι. Όχι μόνο για χάρη του φωτογράφου αλλά και για χάρη του πλησίον σου.

3)     Αν έχεις τη συνήθεια να δαγκώνεις τα χείλη σου και να σου μένει κραγιόν στα δόντια, έχε το στο νου σου και πέρνα τη γλώσσα σου από πάνω τους συχνά. Αν πας στο μπάνιο να ανανεώσεις το κραγιόν ή το lip gloss σου, τσέκαρέ το κι αυτό.

4)     Αν δεν έχεις φέρει μαζί σου πούδρα ή έχεις ήδη προσθέσει δυο στρώσεις και πλέον δείχνει σαν τσιμέντο, ένας καλός τρόπος να φρεσκάρεις το δέρμα σου είναι να βρέξεις λίγο χαρτί κουζίνας και να το ταμπονάρεις ελαφρά (πολύ απαλά) στο πρόσωπό σου για απορροφήσει τη γυαλάδα και να ανανεώσει το μακιγιάζ χωρίς να το «ενοχλήσει». Σοβαρά.

Πρόβλημα: Θα τον σκοτώσω το φωτογράφο, ΑΥΤΟΣ ΦΤΑΙΕΙ!

Λύση: Ο φόνος δεν είναι λύση. Ψυχραιμία. Τη στιγμή που πάει λοιπόν κάποιος σατανικός τύπος να σε βγάλει φωτογραφία, αναφώνησε «αχ! μια στιγμή» και αμέσως κάνε -και καλά «αυθόρμητα»- τα εξής:

1)     Γύρνα ελαφρά προς τα δεξιά. Για τον περισσότερο κόσμο υποτίθεται ότι το αριστερό προφίλ είναι το καλύτερο (εγώ το έχω τσεκάρει για μένα, ισχύει).

2)     Γύρνα ελαφρά προς τα δεξιά. Όχι, δεν είναι λανθασμένη επανάληψη. Το λέω γιατί αν βγεις στη φωτογραφία ¾ και όχι ανφάς φάτσα-κάρτα, θα φαίνεσαι πιο λεπτή και πιο χαριτωμένη. Αν βάλεις μάλιστα και το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, θα είσαι φτυστή η Αντριάνα Λίμα.

3)     Γείρε λίγο το κεφάλι σου προς τα μπροστά και/ή προς το πλάι. Εδώ μιλάμε για μια ανεπαίσθητη χαριτωμενιά που σαν σκοπό έχει να εξαλείψει το διπλοσάγονο που εμφανίζεται ακόμα κι αν έχεις να φας μελομακάρονο τα τελευταία 5 χρόνια. Αν κάνεις το λάθος και γείρεις το κεφάλι σου προς τα πίσω ή απλά στέκεσαι ίσια, τις δίπλες δεν τις αποφεύγεις (δεν λέω για το γλυκό). Αν όμως προτείνεις ελαφρά το πιγούνι σου προς τα μπροστά και/ ή το πλάι, τεντώνει το δερματάκι σου τσίτα και έχεις γωνίες σούπερ-μόντελ.

4)     Όσο κι αν γέρνεις πλέον τόσο που χρειάζεσαι στήριγμα για να μην τσακιστείς πάνω στα δεκάποντα (εδώ, ένα νταβραντισμένο αγόρι δίπλα σου στη φωτό είναι ό,τι πρέπει), διατήρησε το βλέμμα σου ζωηρό και σπινθηροβόλο. Είτε κοιτάς την κάμερα είτε το διπλανό αγόρι που λέγαμε, λίγο παιχνίδισμα, λίγος αυθεντικός ενθουσιασμός, ένα αυθόρμητο και αληθινό χαμόγελο, θα κάνουν τη φωτογραφία άξια να τη βάλεις φωτογραφία προφίλ.

Ακόμα καλύτερα, αν βγεις σκασμένη στα γέλια. Γιατί, μεταξύ μας, δεν έγινε και τίποτα αν δεν βγεις Θεά. Σιγά τα κάστανα. Αρκεί αυτή τη βραδιά να έχεις περάσει καλά. Σκέψου ότι είναι γιορτές, είσαι κάπου και διασκεδάζεις με τους φίλους σου, έχεις λόγους να γελάς, έχεις την πολυτέλεια να νιώθεις Χριστούγεννα παρά τις αντιξοότητες που ζούμε σ’ αυτή τη χώρα (όπου τίποτα πλέον δεν είναι δεδομένο), οπότε χαμογέλα και απόλαυσε αυτές τις πολύτιμες στιγμές. Πίστεψέ με, θα φανεί και στις φωτογραφίες. Κι αν όλα παν στραβά και δεν γείρεις το κεφάλι σωστά… ε, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου!

love camera photo beauty